Supergezond visje

Het wordt steeds duidelijker dat vis eten een gezonde gewoonte is. Wetenschappers trekken daarom de conclusies dat 1 à 2 keer per week vis eten heel goed voor je is. En dan hoef je echt niet alleen maar te denken aan vis bij de warme maaltijd. Ook een harinkje happen tussendoor, een sneetje brood met een vissalade of een toastje met gestoomde makreel telt mee. Als je op die manier twee keer per week vis eet, is dat niet alleen goed voor je hart en bloedvaten maar ook voor je hersenen.

En dat geldt voor iedereen, van jong tot oud!


Redenen
Waarom is vis nou zo gezond voor je? Dat ligt aan het soort vet dat erin zit. Er bestaan namelijk verschillende soorten vet: verzadigd en onverzadigd.
Verzadigde vetten noemt men ook wel de slechte vetten. Deze vetten verhogen het cholesterolgehalte van het bloed en verhogen zo de kans op hart- en vaatziekten.
Verzadigde vetten zitten onder andere in vlees, volle melkproducten en snacks. Onverzadigde vetten daarentegen zijn de goede vetten. Deze vetten helpen het cholesterolgehalte gezond te houden, dus je hart en je bloedvaten varen er wel bij. Het vet dat in vis zit, is voornamelijk onverzadigd. Onverzadigde vetten zitten, behalve in vis, ook in plantaardige oliesoorten, noten en zaden.


Omega-3 vetzuren
Vis bevat een heel speciale vorm van onverzadigde vetten. Men noemt deze ook wel visvetzuren of omega-3 vetten. Deze vetten hebben een bijzonder goede invloed op hart en bloedvaten en ze zijn essentieel voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen.

 

Er zijn ook aanwijzingen dat omega-3 vetten beschermen tegen:

  • depressies
  • dementie
  • diabetes
  • ADHD
  • astma

 

Met 1,4 gram omega-3 vetten per week, zit je volgens de laatste stand van de wetenschap helemaal goed. Met 1 tot 2 porties vis per week haal je dit gemakkelijk.
Zeker als je ook kiest voor vette vis, want vooral vette vis is rijk aan deze extra gezonde vetten. Bovendien bevatten diverse vissoorten de zgn. Omega-6 en Omega-9 Vetzuren. De vetten worden onder ander in verband gebracht met een positieve hersenontwikkeling van ongeboren kinderen.


Hart en Vaatziekten
Hart en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het voorkomen van deze ziekten is daarom van groot belang. De Nederlandse Hartstichting zet zich in voor ziektebestrijding en gezondheidsbevordering. Uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van vis meehelpt hart-en vaatziekten te voorkomen.

De Hartstichting adviseert ons twee keer per week vlees te vervangen voor vis.

 

Voor meer informatie www.hartstichting.nl